Klaagster vindt dat de huisarts haar klachten niet serieus heeft genomen. Volgens klaagster heeft hij alleen aangegeven dat zij corona had. Hij heeft klaagster niet onderzocht zegt zij en heeft pols, hartslag en zuurstofgehalte niet gemeten. Hierdoor is klaagster een paar uur later op de IC beland met een septische shock.

Uit het medisch dossier blijkt dat de huisarts klaagster wel heeft onderzocht en ook haar zuurstofgehalte (95%) heeft gemeten. Uit het onderzoek dat verweerder heeft verricht zijn geen alarmsymptomen naar voren gekomen op basis waarvan hij klaagster had moeten verwijzen. De diagnose bacteriële keelontsteking was het meest waarschijnlijk. De huisarts schreef antibiotica voor.

Bij klaagster bleek sprake van het syndroom van Lemierre. Dit is een zeldzame aandoening. Omdat de klachten overeen kwamen met die van een keelontsteking, was die diagnose op dat moment het meest waarschijnlijk. Een sepsis kan zich binnen enkele uren ontwikkelen en iemand doodziek maken. Laat die avond heeft klaagster daarom de huisartsenpost gebeld. Op het moment dat verweerder klaagster echter zag op het spreekuur waren er nog geen symptomen die een verwijzing noodzakelijk maakten. De commissie verklaart de klacht van klaagster ongegrond.

De zorg is mensenwerk

Dat betekent dat er ook wel eens iets misgaat. Bent u ontevreden over uw zorgverlener, bijvoorbeeld op het gebied van de kwaliteit van zorg, de bereikbaarheid of de behandeling? Probeer dit dan eerst samen te bespreken, hoe lastig dat soms ook is. De klachtenfunctionaris van skge kan u hiervoor handige tips geven.

Komt u er samen echt niet uit? Dan kan de klachtenfunctionaris bemiddelen tussen u en de zorgverlener. Bij haar kunt u uw verhaal kwijt en vervolgens geeft zij aan de zorgverlener de gelegenheid om te reageren. Over en weer probeert zij zo het vertrouwen te herstellen. Lukt dit niet dan kunt u bij skge een officiële klacht of zelfs een geschil aanbrengen.

1

Probeer eerst zelf het gesprek aan te gaan met uw zorgverlener. Een goede voorbereiding helpt daarbij.

De ervaring leert dat een 1-op-1 gesprek met uw zorgverlener vaak al veel oplost. Ziet u daar tegenop? Dan helpt skge u verder met handige tips.

2

Komt u er samen niet uit? Dan kan de klachten-
functionaris bemiddelen tussen u en de zorgverlener.

De klachtenfunctionaris luistert goed naar uw klacht en vraagt dan aan de zorgverlener om te reageren. Zo probeert zij over en weer meer begrip te creëren.

3

Leidt de bemiddeling niet tot een oplossing?
Dan kunt u een juridische procedure starten bij de geschillencommissie.

De geschillencommissie geeft een onafhankelijk en onpartijdig oordeel. De procedure is laagdrempelig, maar u moet de uitspraak wel nakomen.
Waardevolle informatie en kennis uit de praktijk voor patiënt & zorgverlener
Waardevolle informatie en kennis uit de praktijk voor patiënt & zorgverlener