We krijgen dagelijks tientallen telefoontjes. Vaak van patiënten die een vraag hebben over een voorval dat zich heeft afgespeeld rondom huisartsenzorg. Mensen vragen zich af of wat er gebeurd is wel oké is en of ze hierover bijvoorbeeld een klacht in kunnen dienen. Onze klachtenfunctionarissen staan al deze mensen te woord.
Het is heel mooi om te kunnen constateren dat er steeds meer adviesgesprekken zijn. Hiermee bedoelen wij het gesprek dat een klachtenfunctionaris voert met (veelal) een patiënt over onvrede, waarna de patiënt, na het gesprek, met een set adviezen in de hand zélf teruggaat naar de huisarts om het gesprek over de onvrede aan te gaan.
Uit onze cijfers blijkt dat steeds meer mensen zelf het gesprek met hun huisarts aangaan. In de laatste drie kwartalen van 2023 hebben onze medewerkers ongeveer 950 adviesgesprekken gevoerd. Anderzijds is het aantal formele klachten gedaald, een ontwikkeling waar wij heel blij van worden.
Zélf het gesprek aangaan met de zorgverlener werkt eigenlijk altijd het best. Daarbij is het voor de patiënt fijn om te weten dat, wanneer hij/zij er zelf niet uitkomt met de huisarts, er altijd nog de mogelijkheid bestaat om toch die klacht in te dienen bij onze organisatie. Uiteraard geldt ook dat niet iedereen het kan of durft, zelf het gesprek aangaan. Of dat er zoveel is gebeurd dat de ruimte hiervoor er al niet meer is. Dan kan een patiënt direct een klacht bij ons indienen. Ook de zorgverlener weet ons steeds vaker op voorhand te vinden. Voor tips en advies over hoe het gesprek met een patiënt aan te gaan.
Skge zet zich, als kennis- en expertiseinstituut, nadrukkelijk in op het delen van de kennis. Wij doen dit niet alleen door adviesgesprekken op individuele basis, maar ook door onze kennis te delen op sociale media en via podcasts op ons Spotify kanaal. Zo geven wij kennis terug aan de samenleving.